Tammikuu

KARJALANPIIRAKAT

Piirakan kuoritaikina (n. 25 karjalanpiirakkaa)

2 dl vettä

4 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

kaulimiseen ruisjauhoja

voiteluun voisulaa

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Tee taikinasta kiinteä ja tasainen. Kauli haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Kuoret voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Lisää silloin niiden väliin leivinpaperia ja laita kuoret tiiviissä pussissa yöksi jääkaappiin. Piirakat on helpompi rypyttää, kun ne ovat vetäytyneet yön yli. Taikinan voi myös tehdä etukäteen pakastimeen. Piirakat paistetaan kuumassa uunissa (275-300°) rapeiksi, voidellaan voisulalla ja peitetään leivinliinalla.

Riisitäyte:

2 ½ dl vettä

7 ½ dl maitoa

1,5 dl puuroriisiä

½ tl suolaa

30 g voita

Kaada kattilaan vesi ja voi. Veden kiehuessa lisää riisi. Keitä noin 10 minuuttia, lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puoli tuntia. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Vinkki! Nopean riisipuuron saa käyttämällä Myllyn Paras Riisihiutaleita. Keittoaika on vain 5 minuuttia!

Ohrapuurotäyte:

2 dl vettä

2 dl ohrasuurimoita

1 ½ l maitoa

1 tl suolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito, kiehauta sekoittaen ja keitä noin 45 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Mausta suolalla.

Katso tästä video karjalanpiirakoiden valmistamisesta.

Rypytyksen ABC.

 

Tuunatut piirakat

Karjalanpiirakan voi täyttää myös jollain muulla täytteellä. Kokeile esimerkiksi punajuurta, bataattia, lohta tai mustikkaa. Myös muodolla voi leikitellä; karjalanpiirakan voi tehdä vaikka koko uunipellin kokoiseksi.

Lue tästä vinkkejä piirakoiden tuunaamiseen.

Karjalanpiirakan tuunaus somalialaisittain.

Lohi- ja punajuuritäytteiset piirakat.

Peltikarjalanpiirakka

 

Linkkejä aiheesta:

Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla?

Kattilalaakso-blogi

Makujen päiväkirja -blogi