Tammikuu
KARJALANPIIRAKAT
Piirakan kuoritaikina (n. 25 karjalanpiirakkaa)
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
kaulimiseen ruisjauhoja
voiteluun voisulaa
Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Tee taikinasta kiinteä ja tasainen. Kauli haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Kuoret voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Lisää silloin niiden väliin leivinpaperia ja laita kuoret tiiviissä pussissa yöksi jääkaappiin. Piirakat on helpompi rypyttää, kun ne ovat vetäytyneet yön yli. Taikinan voi myös tehdä etukäteen pakastimeen. Piirakat paistetaan kuumassa uunissa (275-300°) rapeiksi, voidellaan voisulalla ja peitetään leivinliinalla.
Riisitäyte:
2 ½ dl vettä
7 ½ dl maitoa
1,5 dl puuroriisiä
½ tl suolaa
30 g voita
Kaada kattilaan vesi ja voi. Veden kiehuessa lisää riisi. Keitä noin 10 minuuttia, lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puoli tuntia. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja voilla. Jäähdytä.
Vinkki! Nopean riisipuuron saa käyttämällä Myllyn Paras Riisihiutaleita. Keittoaika on vain 5 minuuttia!
Ohrapuurotäyte:
2 dl vettä
2 dl ohrasuurimoita
1 ½ l maitoa
1 tl suolaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito, kiehauta sekoittaen ja keitä noin 45 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Mausta suolalla.
Katso tästä video karjalanpiirakoiden valmistamisesta.
Tuunatut piirakat
Karjalanpiirakan voi täyttää myös jollain muulla täytteellä. Kokeile esimerkiksi punajuurta, bataattia, lohta tai mustikkaa. Myös muodolla voi leikitellä; karjalanpiirakan voi tehdä vaikka koko uunipellin kokoiseksi.
Lue tästä vinkkejä piirakoiden tuunaamiseen.
Karjalanpiirakan tuunaus somalialaisittain.
Lohi- ja punajuuritäytteiset piirakat.
Linkkejä aiheesta:
Mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla?
|