Elokuu

Kaurakiisseli

(kiesakiisseli, hapankiisseli)

Hapatettu kauravelli eli kaurakiisseli on yleisimpiä karjalaisia ruokia. Sen raaka-aineena käytetään joko kaurajauhoja tai höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Ohjeesta on monia eri sovelluksia. Tässä muutamia kaurakiisseliohjeita.

 

Kaurakiisseli (3 annosta)

1,5 l vettä

n. 1/2 kg kaurajauhoja ja tai höyryttämättömiä hiutaleita

1 lasi rasvatonta piimää

suolaa

Kaurajauhot, vesi ja piimä vatkataan keskenään. Annetaan hapantua yön yli. Keitetään koko ajan hämmentäen, kunnes seos saostuu. Lopuksi lisätään suola.

Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja. Tammi 2009.

 

Kaurakiisseli

1,5 l vettä

1 l isoja kaurahiutaleita

pala ruisleipää tai nokare hiivaa

1/2 tl suolaa

Sekoita vedestä ja hiutaleista sakeahko velli. Pane leipäpala joukkoon. Jätä seos yön yli huoneenlämpöön.

Siivilöi seos seuraavana aamuna. Painele neste pois ja ota hiutaleet talteen.

Keitä kiisseliä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia koko ajan pohjaa pitkin sekoittaen. Keitos palaa helposti pohjaan. Valmis kaurakiisseli on kiisselimäistä, kiinteää ja se irtoaa kattilan reunoilta.

Nauti voisilmän ja maidon tai mehukeiton kanssa.

Talteen otetuista kaurakiisselin hiutaleista voi tehdä sämpylöitä.

Lähde: Jaakko Kolmonen: Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat

 

Kaurakiisseli (iso annos, riittää useaksi päiväksi)

4 l vettä

5 dl piimää

1,5 kg kaurajauhoja

suolaa

Sekoita kädenlämpöiseen veteen piimä. Sekoita kaurajauhoja nesteeseen, kunnes seos on puuromaista. Anna seoksen käydä lämpimässä paikassa yön yli välillä sekoittaen.

Kaada taikina siivilään ja painele kevyesti neste pois. Keitä haluamasi määrä kauralientä kiisseliksi, säilytä loput kylmässä.

Keitä kauralientä 10 minuuttia koko ajan pohjaa pitkin sekoittaen. Jos kiisseli sakenee liikaa, ohenna sitä vedellä. Lisää suola. Tarjoa kuuman maidon ja voisilmän kanssa.

Lähde: Jaakko Kolmonen: Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat

 

Muita ohjeita:

Eilistä & Paistoa -blogi

Farmer to bee -blogi