Joulukuu
Karjalanpaisti
Karjalaiseen joulupöytään kuuluu karjalanpaisti. Perinteisesti siihen on käytetty sianlapaa, naudanrintaa ja lampaanlapaa. Myös munuaisia ja sydäntä on käytetty. Kasvissyöjä voi korvata lihan härkäpavuilla, härkiksellä, soijasuikaleilla tai nyhtökauralla ja juureksilla.
Airan karjalanpaisti
Leikkaa lihat kananmunan kokoisiksi paloiksi ja sipulit lohkoiksi. Pane lihapottiin tai uunivuokaan lihat, sipulit ja mausteet vuorotellen niin, että päälle tulee sianlihaa. Lisää kylmää vettä niin, että lihat melkein peittyvät. Laita potti uuniin 180 asteeseen noin tunniksi. Laske lämpö 120 asteeseen ja hauduta vielä 2 tuntia. Lähde: Aira Viitaniemi
Karjalanpaisti Viipurista
Lihat, sipuli ja porkkana paloitellaan ja ladotaan kerroksittain uuninkestävään uuniruukkuun. Lisätään suolaa ja pippuria, ja vettä sen verran, että lihat juuri peittyvät. Paistetaan kannella peitettynä 170 asteessa 30 minuuttia. Vähennetään lämpö 140 asteeksi ja annetaan hautua vielä vähintään 30 minuuttia, mutta haudutusta voi jatkaa 2-4 tuntia. Sian- ja naudanlihan lisäksi voidaan käyttää myös lampaanlihaa sekä maksaa ja munuaisia. Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl, Karjalan perinneruokia, Viipurin kaupunki
Kasvissyöjän karjalanpaisti Impilahden tyyliin
Keitä soijaleikkeet pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kasvikset. Paista soijaleikkeet paistinpannulla, kuullota sipuli ja muut kasvikset. Kaada ainekset pataan. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Lisää liemikuutio ja suola. Paista 250 asteisessa uunissa puoli tuntia, vähennä lämpö 175 asteeseen ja anna hautua vielä 1,5 tuntia. Lähde: Harri Juurela
Muita ohjeita: perinteinen karjalanpaisti (Pirkka) Karjatonpaisti - karjalanpaisti seitanista (Vegaaniliitto)
|
|